Voor wie vanaf 1 oktober 2023 het praktijkexamen voor de auto (categorie B) aflegt, zal het navigatietoestel een verplicht onderdeel vormen. Kandidaat-bestuurders hebben tijdens het onderdeel zelfstandig rijden dan niet langer de keuze tussen het volgen van de aanwijzingsborden of het volgen van een gps.

Dit betekent dat kandidaat-bestuurders, naast het volgen van borden langs de weg, ook moeten bewijzen dat zij een bestemming vlot en veilig kunnen bereiken op basis van de richtlijnen van een navigatietoestel.

De kandidaten zijn vrij om hiervoor de gps van hun eigen voertuig te gebruiken of één van de gratis apps zoals Waze of Google Maps via de smartphone. Het spreekt voor zich dat de smartphone in een daartoe bestemde houder bevestigd moet worden. Voor kandidaten die niet beschikken over een navigatietoestel, zal de examinator een toestel voorzien. Dit type is uniform voor alle Vlaamse examencentra.

Kandidaat-bestuurders worden verwacht het navigatietoestel vlot en correct te kunnen bedienen en aan te tonen dat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Het is dus belangrijk dat hieraan voldoende tijd en aandacht wordt besteed tijdens de rijopleiding en oefenperiode.

De gps moet duidelijk verstaanbaar zijn voor de examinator en gebruikmaken van de Nederlandse taal. Tijdens een praktijkexamen met tolk zal deze de Nederlandstalige richtlijnen van het navigatietoestel vertalen naar de door de kandidaat gekozen taal (Frans, Duits of Engels).

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Deze nieuwe regelgeving is het gevolg van een studie van Universiteit Hasselt (IMOB). Die toonde het belang aan om tijdens het rijexamen te testen of kandidaat-bestuurders vlot en correct met de gps kunnen omgaan, aangezien de kans zeer reëel is dat bestuurders na het behalen van hun rijbewijs regelmatig met een gps naar hun bestemming zullen rijden. Daarom maken we hier nu een verplicht onderdeel van tijdens het praktijkexamen.”

Meer info over het praktijkexamen voor de auto (categorie B) vindt u in deze aangepaste brochure.

Foto © Belga