1 december 2019 - Nieuwe regels voor het keuren van de lichten in de Vlaamse keuringscentra

- 12 november 2019
 
De Europese Unie streeft er naar om tegen 2050 het aantal verkeersdoden en zwaargewonden naar bijna nul te brengen. Daarom zetten alle landen uit de EU volop in op een hogere verkeersveiligheid. Een voertuig in goede technische staat draagt daaraan bij: daarom worden de controles op lichten en reflectoren voor alle categorieën voertuigen aangepast. De nieuwe regels zijn een omzetting van de Europese richtlijn 2014/45/EU.

De nieuwe keuringseisen worden in de Vlaamse keuringscentra toegepast vanaf 1 december 2019. Voor de gebreken die strenger beoordeeld worden geldt er echter een overgangsmaatregel. Tot en met 30 november 2020 zullen de bestuurders op het keuringsbewijs de boodschap krijgen dat ze de vastgestelde gebreken zo snel mogelijk moeten herstellen, zonder dat ze moeten terugkomen voor een herkeuring. Vanaf 1 december 2020 zullen deze vastgestelde gebreken wel degelijk leiden tot een rood keuringsbewijs met beperkte geldigheid van 15 dagen.

Nieuwe controles die leiden tot een groen keuringsbewijs met vermelding van te herstellen gebreken
De volgende gebreken leiden vanaf 1 december 2019 tot een groen keuringsbewijs met vermelding van te herstellen gebreken die zo snel mogelijk moeten hersteld worden (zonder herkeuring):

  • De verklikkers van de richtingaanwijzers werken niet.
  • De verklikkers van het waarschuwingsknipperlicht werken niet.
  • De knipperfrequentie van de richtingaanwijzers ligt niet tussen 60 en 120 keer per minuut.Nieuwe controles die leiden tot een groen keuringsbewijs met opmerking

Nieuwe controles die leiden tot een rood keuringsbewijs met beperkte geldigheid van 15 dagen
De volgende gebreken krijgen nu nog een groen keuringsbewijs met de opmerking "gebreken die leiden tot een herkeuring", maar leiden vanaf 1 december 2020 tot een afkeuring:

  • de verklikker van de grootlichtkoplampen werkt niet op het dashboard
  • de schakeling van de mistlichten vooraan werkt niet goed
  • de schakeling van de mistlichten achteraan werkt niet goed
  • de kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd en kan eraf vallen
  • de waarschuwingsknipperlichten (‘de 4 lichten') werken niet goed

De verkeersveiligheid verhogen is het achterliggende doel. Bestuurders moeten er zich bijvoorbeeld steeds bewust van zijn wanneer de grootlichten van hun koplampen aanstaan. Grootlichten kunnen tegenliggers verblinden en zo de verkeersveiligheid in het gedrang brengen.

Bestaande controles van de lichten die strenger worden
Gebreken aan de werking, staat en bevestiging van onderstaande opgesomde lichten, aanwezig op alle personenwagens, krijgen nu nog een groen keuringsbewijs met vermelding van de gebreken, maar leiden vanaf 1 december 2020 tot een rood keuringsbewijs met beperkte geldigheid van 15 dagen:

  • Standlichten
  • Dagrijlichten
  • Achterlichten
  • Stoplichten en derde stoplicht
  • Mistlichten vooraan en achteraan
  • Richtingaanwijzers
  • Achteruitrijlichten

[Let op: Ook de achteruitrijlichten van een caravan worden gecontroleerd. Wanneer het achteruitrijlicht van de caravan niet werkt omdat de 7-polige stekker vervangen moet worden door een 13-polige stekker, wordt dit vermeld als te herstellen gebrek op het keuringsbewijs.]

De keuringseisen voor de lichten, reflectoren en elektrische uitrusting kan u hier raadplegen.

Wat verandert niet
De keuring van de grootlichten en dimlichten blijft onveranderd. Ook de keuring van de afstelling van de lichten wijzigt niet. Een goede zichtbaarheid is essentieel voor de veiligheid van de bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers. Bij te laag afgestelde lichten heeft u een beperkt zicht op de weg. Bij te hoog afgestelde lichten kunnen voetgangers, fietsers en andere bestuurders door u verblind worden.

Tips om uw bezoek bij de keuring goed voor te bereiden!

  • Controleer of ALLE aanwezige lichten op het voertuig werken, in goede staat zijn én goed bevestigd zijn: standlichten, dagrijlichten, achterlichten, dimlichten, grootlichten, mistlichten, stoplichten, achteruitrijlichten en richtingaanwijzers (ook die verwerkt in de buitenspiegels).
  • Controleer of ALLE verklikkerlichtjes op het dashboard goed werken.
  • Lees goed uw laatste keuringsbewijs. Staan er opmerkingen over een technisch gebrek? Laat die dan zo snel mogelijk herstellen.

20 mei 2018: oldtimers worden aan periodieke keuring onderworpen

Klik hier voor meer info betreffende de nieuwe reglementering "Oldtimers".